Kések a konyhában

2017. május 25. 14:00 - Városi konyha

Kés mániás vagyok, van is egy szép gyűjteményem a különböző méretű és pengéjű vágóeszközökből, melyeknek mind megvan a saját funkciója. Hámozó, daraboló, zöldséghez, húshoz, halhoz. Szépen rendben tartom őket, mindig megélezem, és nem utolsó sorban a konyhám is díszítik, mivel a falon, egy mágnesen tartom őket. 

De, ha jobban belegondolok, a késeim dísz funkcióját tudnám kiemelni, hiszem a legtöbbet nem is használom. Hiába főzök napi rendszerességgel, sokszor nagy adagokat és több félét is, arra lettem figyelmes, hogy a késeim közül mindig ugyan azon a néhányat veszem kézbe. Hiába a választási lehetőség, csupán hármat használok közülük. 

Zöldséges kés
Ez egy kisebb pengéjű kés, amit mindenféle zöldség és gyümölcs - legyen az puha, vagy kemény - pucolására és darabolására alkalmas. A pengéjében lévő kis bemélyedések megakadályozzák, hogy a zöldség, vagy gyümölcs ráragadjon a késre. A kés nyele legyen könnyű, hogy gyorsan lehessen vele dolgozni. 

kes_zoldseg.jpg

Hártyázó kés
Ez egy hosszú, vékony pengéjű, hegyes végű kés, amivel be tudunk nyúlni a húson lévő hártya, vagy zsír alá, és hosszú vágó mozdulatokkal - mintha a hegedű húrján húznánk oda-vissza a vonót - le tudjuk fejteni azt. Marhahúsnál, karajnál, combnál nagyon hasznos, a segítségével pillanatok alatt megszabadulhatunk a nem kívánt részektől.

kes_hartya.jpg

Húsos kés
Ez egy hosszú, vastag pengéjű kés, amivel akár szeletelni, akár kockázni szeretnénk a húst, gyorsan végezhetünk. Nem árt, ha a kés nyelében van egy kis súly, mert úgy könnyebben tudunk erőt kifejteni, ha szükséges. 
Én ezt a kést szoktam használni arra is, hogy a fűszereket apróra vágjam. Ha friss fűszert használok - és általában azt szoktam - a leveleket összetekerem, majd felaprítom, utána egy kupacba húzom, a kés hegyét lenyomom a vágódeszkára és a nyelével mozgatva a kést fel-le, jobbról balra, majd balról jobbra felaprítom a fűszereket. Miinél hosszabb a kés pengéje, annál könnyebb a művelet.

kes_hus.jpg

Természetesen van még egy kenyérvágó késem, és egy kis, recés pengéjű késem is, amit rendszeresen használok apróbb dologk (pl. a vacsorához paradicsom) felszeleteléséhez, de a nagy főzésekhez tökéletesen elég a fenti három fajta vágóeszköz. Egy főzőkurzuson Mautner Zsófi is azt mondta nekem, hogy elég, ha egy nagyon jó kése van az embernek, és mindent meg tud oldani vele a konyhában. Ha egy kevés is lenne, néhány alap darabnál nem kell több, ha csak nem gyűtő az ember. :)

Ha te is szeretsz főzni, ajánlom, hogy szerezz be egy-két tuti kést, mert nagyon megkönyítik a munkát. Tarts otthon egy élezőt is, és rendszeresen fend meg vele a késeket, mert csak a jól kiélezett késekkel lehet könnyen dolgozni. Ez kifejezetten igaz a hártyázó késre, hiszen, ha nem elég éles, nem tudjuk vele szépen, vékonyan, csak a hártyát és zsírt leszedni a húsról.

Ezek mellett természetesen vannak speciális kések is,például a serrano sonka szeleteléséhez, vagy a különböző sajtokhoz. Ezeket azonban nem használunk nap, mint nap, de talán egy következő cikkemben majd erről is írok.

8 komment