Hot dog felturbózva
2017. május 23. írta: Városi konyha

Hot dog felturbózva

Főtt virsli egy hosszúkás buciba tömve ketchuppal és/vagy mustárral. Ez a klasszikus verzió, de egy hot dog ennél sokkal izgalmasabb és ínyencebb is lehet!

A hamburgerezők ma virágkorukat élik. Eltűntek a körútról, az Andrássy útról, a Ligetből az édes buciban, csalamádéval hamburgert kínáló bódék, helyettük tucat számra nyitnak a kézműves, és különlegesebbnél különlegesebb hamburgert kínáló helyek. De nem csak a hamburger az egyetlen amerikai utcai kaja, amit szinte bármivel felturbózhat az ember, hanem a New Yorkban elterjedt hot dog is lehet iszonyúan laktató és változatos.
Néhány helyen már próbálkoznak megteremteni egy új hot dog kultúrát, a Töltő például teljesen új szintre emelte ezt a szendvics fajtát, de azért van még hova fejlődni. Míg el nem lepik a város a trendi "hotdogozók" (és, ha látok ilyet, itt és most jelzem, az ötlet az enyém! :)), otthon is lehet kísérletezni.


hotdog_viki02.JPG

New York style
Ez az a hot dog, ami már túlmutat a kifli, virsli kombón, de mégis egyszerű, így ezt készítem otthon legtöbbször. Az édes, puha hot dog kiflit az Aldiban szoktam hozzá venni, 6 db van egy csomagban, ami 2 főnek egy étkezésre pont elég. Szintén az Aldiban szerzem be a sült hagymát is, ami elengedhetetlen kelléke ennek a verziónak. (Néha készítek otthon is sült hagymát úgy, hogy apróra vágom, egy zacskóban 1-2 kanál liszttel összeforgatom, majd forró olajban kisütöm. Egyszer érdemes kipróbálni, de jó, ha nem kéznél instant verzió.) 
De nézzük a hot dogot: a bucit nyitsd szét, egyik felét kend meg mustárral, a másikat ketchuppal, tedd bele a főtt virslit, majd halmozz rá karikára vágott csemegeuborkát és sült hagymát.

Columbia style
A Dél-amerikai országban a hot dogot kockára vágott ananásszal és negyedelt főtt tojással bolondítják meg. A buciba nyomj mustárt, ketchupot, majonézt, tedd bele a főtt virslit, majd mehet rá az ananász és a tojás. 
Ha szereted a húst, gyümölcsös ízekkel kombinálni, próbáld ki!

Denver style
Denverben száműzték a hot dogból mustárt és a ketchupot, helyette tüzes hozzávalókat használnak. A buciba tömött virslit apróra vágott lilahagymával szórják meg, majd zöld chili és édes-savanyú szósszal koronázzák meg. Az igazi rajongók pedig még megdobják néhány karika jalapeno paprikával.

hotdog2.jpgFotó: www.hotdog.org

Olasz style
Déli barátaink nem is készíthetnék mással a hot dogot, mint ciabatta-val. Ebbe sült virslit tesznek, paprikát, lilahagymát és sült krumplit nyomnak mellé, majd meglocsolják mustárral és ketchuppal. 

Francia style
Ha nem mondanám, akkor is kitalálnátok, hogy ez a franciák hot dogja, ugyanis a frankfurti virslit baguette-be teszik és jól megtömik Gruyére sajttal. Így megy az egész a grillbe, és kicsit megpirítják, hogy a sajt jól elolvadjon.

Chile style
Ez a verzió is magáért beszél. Az édes buciba töltött virslit apróra vágott paradicsommal, avokádóval és savanyúkáposztával dobják fel, az egészet pedig majonézzel locsolják meg.

Ez csak néhány volt a számos hot dog verzió közül, arról nem is beszélve, hogy te is kialakíthatod a saját verziódat kedvenc zöldségeddel, szószoddal, vagy krémeddel. De ezeket is megvariálhatod azzal, ha a virslit főzés helyett sütöd, akár önmagában, akár sajttal töltve. Kínálhatsz mellé sült krumplit, sajtos chipset, vagy tortilla chipset is. Leöblíteni meg mivel is lehetne jobban, mint egy pohár Coronitával. 

süti beállítások módosítása