Gumbo, a rizseshús New Orleans-ból

2017. május 18. 09:40 - Városi konyha

A kreol, azaz Amerika déli részének konyhája a grillezett húsokról, zöldségekről, halakról és a mártásairól híres. Na meg erről az egytál ételről, ami hasonlít a spanyolok paellajához, hiszen ez is egy rizs alapú étel, amit rengeteg zöldséggel és általában csirkével és rákkal turbóznak fel. Ez a gumbo.

Nem vagyok egy nagy sorozat rajongó, mégis egy tévés filmnek köszönhetem, hogy ezt az ételt megismertem. Az egyetlen sorozat, aminek epizódját és verzióját nézem, az NCIS. A legjobb persze az eredeti – és csakis azok az évadok, amikben Toni DiNozzo szerepel – de a New Orleans kiadás sem rossz. Ezt azért is kedvelem, mert a bűnügyek mellett az ételek is szerepet kapnak a sorozatban. Azt ugyan nem értem, hogy egy bűnüldöző hivatal irodájában, miért van egy hatalmas konyha, a kertben pedig grill, amit rendszeresen használnak is, de így legalább számomra egy kedves témát, a gasztronómiát is becsempésztek a sorozatba.
Pride ügynök, azaz King amellett, hogy vezeti a csapatot, imád főzni, és mindig meglepi a kollégáit valamivel, így gumbo-t is készített nekik, ami az egyik helyi specialitás.

Nemrég én is elkészítettem és imádom! Gyerekkoromban az egyik kedvencem a nagymamám féle rizseshús volt, de ez annál sokkal jobb, mert tele van hússal, rákkal, és zöldséggel. Persze, ahány ház, annyi készítési mód, van vega és halas verziója is, lehet csipős, van, ahol ecetet és/vagy Worcestershire szószt is tesznek bele. Készítsd el az alapot, és variáld kedved szerint!  

gumbo.jpgFotó: www.myrecipes.com

Hozzávalók – 4 személynek
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 szál angol zeller
10 dkg kockázott bacon
½ szál chorizo (Tescoban lehet kapni, de sima kolbász is jó)
1 csirkemell
3 db érett paradicsom (vagy darabolt paradicsom konzerv)
1 púpozott teáskanál paradicsom püré
30 dkg rizs
0,5 alaplé
10 db közepes méretű garnéla
só, bors, babérlevél, cajun fűszerkeverék, koriander

Elkészítés
A hagymákat és a zellert aprítsd fel, majd egy magas falú lábosban kevés olajon pirítsd meg. Dobd rá a bacont és a karikára vágott chorizot, majd pirítsd tovább. Ha aranybarna színe lett a keveréknek, mehet bele a kis kockákra vágott csirke. Szórd meg az egészet 1 kanál cajun fűszerkeverékkel, majd add hozzá a paradicsom pürét, és azzal pirítsd tovább 1-2 percig. Ekkor mehetnek vele a felkockázott paradicsomok, az alaplé és a rizs. Dobd bele a babérleveleket, sózd, borsozd, és félig lefedve főzd 20-25 percig. Ezalatt a rizs megpuhul. A végén dobd bele a rákokat, várd meg, míg 2-3 perc alatt megfőnek, tálalás előtt pedig szórd meg friss korianderrel.

Jó étvágyat!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://varosikonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr612488071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.