Házi fűszerkeverékek grillezéshez

2017. május 02. 10:11 - Városi konyha

Hamarosan indul a grillszezon, amihez egy csomó fűszerre, fűszerkeverékre is szükségünk van. Mást használ mindenki saját ízlése szerint a zöldségekhez, halakhoz, szárnyasokhoz, a krumplihoz, a csirke melléhez és combjához. Van aki, a zöldfűszereket kedveli jobban, de van, aki a csípős ízeket szereti.

Persze egy hipermarketben is kedvünkre válogathatnánk a különböző keverékek között, de az mindig sokkal jobb, ha magunk készítjük. Azért is, mert így tényleg azokat a hozzávalókat tesszük bele, amiket szeretünk. Nem kell, hogy a mexikói fűszerkeverék extra csípős legyen, ha nem bírjuk, és elhagyható például a fokhagyma is, ha valakinek bántja a gyomrát. Nem utolsó sorban pedig nagyszerű ajándék is lehet egy saját készítésű fűszerkeverék, ha kerti partira megyünk.

img_0698.JPG

Most mutatok két hagyományos fűszerkeveréket, és két rendhagyót is, amit bátran próbálj ki, mert annyira nem extrém, mint ahogy a nevéből gondolnád! Ezek mellett természetesen bármilyen fűszerkeveréket el tudsz otthon készíteni. :)

A csomag mennyisége a hozzávalók között 20g-ot jelentenek.

BBQ fűszerkeverék
Kever össze fél bögre barna cukrot fél bögre sóval, majd adj hozzá 1 csomaggal az őrölt köményből, a fűszerpaprikából a petrezselyemből, a korianderből, valamint a fokhagyma és vöröshagyma porból. Az igazi fél csomag cayenne borstól vagy chilitől lesz.
Bármilyen húshoz használhatod.

Sültkrumpli fűszerkeverék
1 bögre sót tegyél egy edénybe és adj hozzá 2 csomag fűszerpaprikát. Ha szereted a füstös ízt, az egyik, vagy néhány kanálnyi lehet füstölt paprika is. Tegyél hozzá 1 csomag fokhagyma port és fél-fél csomag morzsolt bazsalikomot, petrezselymet és zellerlevelet.
Én ezzel szórom meg a megpucolt és felkockázott krumplit, majd meglocsolom kevés olívaolajjal. Nem csak grillezéskor használom, hanem sütőben is rendszeresen sütöm így a krumplit.

Levendulás fűszerkeverék gyökérzöldségekhez
Ehhez nem kell só, csak a fűszerek azonos mennyiségben: szárított petrezselyem, rozmaring, majoranna, oregano, bazsalikom és levendula.
Isteni lesz a sárgarépa, ha ezzel sütöd meg. Mielőtt a grillre kerülne, ne felejtsd el megsózni és egy kicsit meglocsolni olívaolajjal.

Fahéjas-gyömbéres fűszerkeverék szárnyasokhoz és halhoz
Ebben a keverékben az édes és csípős ízek keverednek, amik ellensúlyozzák egymást. Ettől olyan finom. Azonos mennyiségben keverj össze őrölt fahéjat, gyömbért, fele annyi mennyiségű köménnyel, fokhagyma porral és borssal vagy chilivel.
A lazachoz és a kacsához kötelező ezt kipróbálni! :)

A fűszerkeverékekhez én használtam saját szárítású bazsalikomot, petrezselymet, levendulát, oregánót. Ha tartasz otthon fűszereket, bátran próbálkozz azokkal. Ha levágod a növényt, és fejjel lefele fellógatod száraz helyre, néhány nap alatt megszárad. A kezeddel vagy egy mozsárban pedig össze tudod morzsolni.
Ami nem volt otthon, azt a Fűszerésztől szereztem be. A termékei picit drágábbak lehetnek, mint a hipermarketekben kaphatók, de adalék és tartósítószer mentesek, és fűszerkülönlegességek is kaphatók náluk, amivel még egyedibb ízt kölcsönözhetsz a keverékednek.

A saját fűszereidet jól záródó üvegben tárold. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://varosikonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr1512456103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.