Lilahagymalekvár
2016. május 31. írta: Városi konyha

Lilahagymalekvár

A hamburger elmaradhatatlan hozzávalója.

Imádom az édes és savanykás zöldséglekvárokat, chutney-kat. Húsok mellé vagy mártásokba keverve elképesztően jó ízeket érhetünk el, de mártogatósként is kínálhatjuk, vagy salátákhoz is adhatjuk őket.
Az egyik nagy kedvenc a lilahagymalekvár, amit annak ellenére, hogy nagyon szeretek, rettentő ritkán készítek. :) Nem akarok senkit sem eltántorítani attól, hogy hozzálásson, de nálam a hagymapucolás egy kiadós bőgéssel és szitkozódással zárul. A kellemetlen szagok ugyan enyhülnek, amint elkezdjük a főzést, de hosszan bekúszik a szag, szinte az egész lakásba. Na, de ennyit a negatívumokról, mert egyébként tényleg nagyon finom. :D Édes és savanykás ízek kombinációja.... egyszerűen mennyei. Hamburgerhez szinte már kötelező, de szimplán pirítósra kenve is zseniális.  

lilahagymalekvar_2586_fekvo.jpg

Hozzávalók
∼10 hamburgerbe való mennyiséghez∼
1 kg fej lilahagyma
8 evőkanál cukor
2 evőkanál méz
fél teáskanál só
4-5 evőkanál balzsamecet

Elkésztés
A lilahagymákat pucold meg, karikázd fel. Egy lábosban karamellizáld a cukrot a mézzel, majd dobd rá a lilahagymákat. Forgasd át, majd szórd meg a sóval. Kis lángon főzd, amíg össze nem esik a hagyma. Add hozzá a balzsamecetet, gyöngyözve főzd, amíg a  folyadék szinte teljesen el nem fő, sűrű szirup nem marad a lábos alján.
Hűtőben kb. 1 hétig eláll.

lilahagymalekvar_2581.jpg

süti beállítások módosítása