Négy szuper recept spárgával
2016. május 22. írta: Városi konyha

Négy szuper recept spárgával

A tavasz legjobb íze 4 ételben.

17 évesen a ’90-es évek végén egy német csereút alkalmával mindenhol a Spargel Festival, azaz Spárga Fesztivál feliratba botlottam, fogalmam sem volt, mi az a kis zöld és fehér növény, aminek ekkora figyelmet szentelnek. Azóta azonban nemcsak, hogy megismertem, hanem rettenetesen megkedveltem ezt a zöldséget, és ma már itthon sincs olyan zöldséges stand (akár a piacon, akár egy nagy áruházban), ahol ne tűnne fel a spárga akár fehér, akár zöld verzióban. Nálam minden tavasszal spárga fesztivál van! Próbáld ki te is valamelyik, vagy akár mindegyik receptet.

mascarpones_sparga_rizotto_1.JPG

Spárga baconnel
Egy csomag spárgát moss meg, száríts le és vágd le a zöldség fás végét. Onnan tudod, hogy melyik a fás rész, hogy a kés pengéjét, ha finoman rányomod, nem hagy nyomot a zöldségen, érzed, hogy a szár azon része kemény. A zsenge részeket dobd egy sütésre alkalmas edénybe, mehet rá só, bors, olívaolaj majd szépen takargasd be 3-4 szelet baconnel.
180 fokos sütőben, 10-15 perc alatt puhára sül.

Rántotta spárgával
6-8 szál spárgát moss meg, száríts le, vágd le a zöldség fás végét, és darabolt fel. Egy serpenyőben hevítsd olajat, és dobj rá kevés kockára vágott szalonnát. Amikor üvegesre sült, adj hozzá egy fél, apróra vágott vöröshagymást és pirítsd a szalonnával együtt. Ha nem sül ki elég zsír a szalonnából, önts a serpenyőbe egy kis olajat, nehogy leégjen. Amikor már a szalonna és a hagyma is szép színt kapott, add hozzá a feldarabolt spárgát és párod kicsit. Közben üss fel egy tálba 4 nagy tojást, sózd meg és verd fel, mehet is a spárgára. Kis lángon, gyakran kevergetve süsd készre.

Spárgás rizotto
A rizotto titka, hogy megfelelő rizst használj hozzá. Minden nagyobb áruház polcain lehet már kapni gömbölyű, kifejezetten rizottonak való rizs.
Egy fazékban hevítsd olajat és piríts meg rajta fél fej apróra vágott vöröshagymát. Ha már kis színt kapott, dobj rá 2 csésze rizotto rizst és kicsit forgasd át. Locsolj rá fél-1 dl jó minőségű fehérbort és hagyd, hogy az alkoholtartalom elillanjon belőle 1-2 perc alatt. Ezután következik a türelemjáték, ami a rizotto másik alappillére. Innentől folyamatos kevergetés mellet, kis lángon kell főzni úgy, hogy kb. 1 liter meleg alaplevet (amit én most húsleves kovából készítettem) merőkanalanként adagolsz a rizshez. A következő adag lé mindig akkor kerüljön a rizsre, amikor az előzőt már beszívta. Ha az alaplé felét már hozzáadtat a rizshez, lehet sózni, borsozni és mehet bele a spárga is, majd folytathatod a felöntögetést, míg a rizs teljesen megpuhul és szép, krémes állagú lesz. Azért, hogy igazán selymes legyen, keverj bele egy kevés vajat. Tálaláskor szórd meg a tetejét parmezánnal.

Spárgás penne
Egy csomag spárgát moss meg, száríts le, vágd le a zöldség fás végét, és aprítsd fel 1-2 cm-es darabokra. Egy serpenyőt hevíts fel, és piríts meg benne két nagy marék kockázott bacont, majd dobd rá a spárgát és párold meg 8-10 perc alatt. Ez alatt forralj vizet a tésztának és főzd ki (fél csomag penne elég 2 főnek). Ha a spárga megpuhult, öntsd nyakon egy doboz tejszínnel, sózd, borsozd és forgasd bele a pennét. Tálaláskor szórd meg parmezánnal.

süti beállítások módosítása